Čo je to dropshipping?

Čo keby ste mali eshop, pri ktorom nemusíte vôbec nakupovať tovar? Čo keby ste mali eshop, pri ktorom vôbec nepotrebujete sklad ani skladové zásoby? A čo keby ste mali eshop, ktorý by ste mohli prevádzkovať odhocikadiaľa,pokiaľ tam je pripojenie na internet?

Také riešenie existuje a volá sa dropshipping. Je to riešenie, ktoré je vhodné pre začiatočníka, pretože tam odpadá veľká časť logistiky a majiteľ sa tak môže zamerať na marketing a zákaznícky servis.

CASE STUDY: Amazon Affiliate -3.časť

CASE STUDY: Amazon Affiliate -3.časť

Moju poslednú časť case study som písal v októbri 2016. Teraz je máj, takže rozostup je slušných 7 mesiacov a mne prišlo vhod, opäť túto prípadovú štúdiu oprášiť a znovu naštartovať affil podnikania (ak sa to teda v tomto štádiu dá vôbec nazvať podnikaním). Ale poznáte to, život vám prihrá do cesty veci, ktoré vám vaše podnikateľské tempo významne spomalia. V mojom prípade to bolo očakávanie a príchod potomka do rodiny. A ak niečo vie rozhodiť vaše priority, tak je to novorodence v domácnosti. Medzi tým Vianoce a tak dalej a tak podobne. Naozaj obdivujem tých, ktorí majú disciplínu. Asi je pre mňa ponaučenie, že v tomto by som sa mal zlepšiť. Nakoniec to je ale prípadová štúdia a tam je dobré spomemúť aj veci, ktoré nejdú celkom podľa plánu. V mojom prípade to bol môj časový harmonogram. Dalo by sa teda povedať, že  začínam odznova. Aký je teda stav a aký je plán?

Inventúra webov

Keď som sa pozrel na portfólio ktoré mám k dispozícii, tak tu je jeho zoznam, s čím budem pracovať:

Mám teda aktuálne 4 weby:

  • 1. Kúpený, cca 11 500 slov obsahu, 21 článkov, kombinácia guides a review postov (Hobby market niche)
  • 2. Kúpený, cca 4500 slov obsahu, 5 článkov, kombinácia guides a review postov (Outdoor sport niche)
  • 3. Vytvorný mnou, 2000 slov obsahu, jeden guide, 2 review (Kitchen accessorie niche)
  • 4. Vytvorný mnou, 3000 slov obsahu, jeden guide, 2 review (Shoe accessories niche)

Myslím, že to je niečo s čím by sa dalo pracovať, zvlášť keď sa pozriem na šírku záberu v jednotlivých segmentoch trhu (niche). Prvý web beriem ako   benchmark (vzhľadom na jeho rozpracovanosť), a rád by som ostatné dostal na jemu podobnú úroveň. Tzn. keby každý mal aspoň 21 článkov a potom sa dostať na úroveň, kedy pridávam aspoň jeden článok/review týždenne. Tu narážam na známu vec, ktorá súvisí s tým,na koľkých projektoch súčasne pracujte. Mať ich niekoľko na jednej strane znamená diverzifikovanie ale na druhej strane je to tiež trieštenie zdrojov (čas, financie, pozornosť) na niekoľkých miestach. Všetko  má svoje výhody aj nevýhody. Pre mňa dovôd prečo sa venujem viacerým affil webom je ten, že mi bolo ľúto neuvyžiť domény, ktoré som už mal a ležali mi ladom.

Úskalia na ceste k peniazom

Kedže som weby dlhšiu dobu nechal ležať ladom, spôsobilo to to, že som opäť prišiel o účet a musel ho znovu vytvoriť. Ak počas 180 dní nezrealizujete ani jeden predaj, tak vám Amazon účet zatvorí, našťastie si ho však môžete otvoriť znovu a nahodiť tam opäť všetky svoje weby. Je to nepríjemné a prácne, ale nič sa nedá robiť. Resp. dá. Zvyšovať návštevnosť.

Aby som sa vyhol tomu, že mi znovu zatvoria účet, tak som sa rozhodol, že nejaký traffic budem na weby posielať cez platenú reklamu, len aby som urobil aspoň prvý predaj.Skúšam dva kanály FB ad a Bing, kde sú lacnejšie ceny za preklik než v GAdwords.

Aktuálne to testujem pomerne krátko, investícia asi 5 EUR (FB), 10 EUR budget (Bing). Na výsledky je ešte skoro, tak to skúsim vyhodnotiť až po nejakej dobe.0

Aktivity na affil weboch

Všetky weby som skontrolova, aby obsahovali povinný disclaimer o tom, že sa jedná o affil weby Amazonu. Okrem toho, aby so zvýšil šance na ich umiestnenie vo vyhľadávačoch, tak som ich všetky zaregistroval cez Google search console.

Napriek tomu mám pocit, že návštevnosť je dosť úbohá. Z iste časti to prikladám Google sandboxu, do určite miery za to môže asi aj nízky počet článkov, hlavne na weboch, ktoré som robil ja sám.

Návštevnosť sa za posledných 30 dní pohybuje na týchto úrovniach:

  1. Web Hobby market niche: 23
  2. Web Outdoor sport niche: 19
  3. Web Kitchen accessorie niche: 19
  4. Web Shoe accessories niche: 24

Zisky

Aby bola táto čast kompletná, tak treba spomenúť aj jednu úsmevnú vec, ktorá sa mi stala už druhý krát. Po zrušení účtu mi Amazon poslal šek na 4,50 USD. Takže niečo som predsa len zarobil:) Problém je ale v tom, že šek je u nás ťažko preplatiteľný a napr. sa VUB ponúka preplatenie za poplatok 10 eur, takže by som skončil v mínuse:)

Výhľad

Teraz to vidím na pokračovanie v platenej reklamy, až do prvého predaja a v budovaní obsahu. Predovšetkým na weboch 3 a 4 by som chcel publikovať aspoň 3 články na každom (2x review a 1x čistý content).

Ak máte akékoľvek otázky, pokojne sa pýtajte.

Ak ste minuli predošlé časti, nájdete ich tu:

  1. časť
  2. časť

 

CASE STUDY: Amazon Affiliate-2.časť

CASE STUDY: Amazon Affiliate-2.časť

Mesiac prešiel a je tu nový report, v ktorom by som rád zhrnul, čo a ako som urobil za posledný mesiac v mojom Amazon affil projekte.

Väčšina affil podnikateľov sa zhoduje na tom, že objem práce, ktorý je potrebný vynaložiť na spustenie affil stránky je najmasívnejší na začiatku, kedy všetko nastavujete. Potom prejdete do akéhosi udržiavacieho režimu a akonáhle sa stránka dostane z Google sandboxu, tak začne generovať postupne traffic a tým pádom aj nejaké tie peniaze.

A presne tak to bolo aj u mňa. Najväčší objem práce ma čakal na začiatku. Pozrime sa na to, ako som postupoval.

Revízia domén

Ako som spomínal  v predošlom poste, mal som niekoľko domén, ktoré sa mi javili ako vhodné na to, aby som ich použil pre môj projekt. Mal som 6 anglických domén. Jedna vypadla z hry hneď, pretože Amz neumožňuje propagovanie predmetov, ktoré sú určené pre deti mladšie ako 13 rokov, kam moja doména ( a produkty, ktoré boli na nej propagované) spadala. Takže out. V hre ostali 3, na ktorých som začal pracovať. 3 preto aby som maximalizoval efektívnosť práce.

Na začiatku som sa rozhodol pre jednotný dizaj. Pôvodne tam bola nainštalovaná woocommerce téma, tá sa ale dala veľmi málo customizovať a tak som prešiel na tému Divi, ktorú používam skoro na všetkých mojich weboch práve pre možnosti úpravy.

Štruktúra affil webu

Web ma pomerne jednoduchú štruktúru. Home page s hlavným článkom, čo bol vlastne buyer guide (sprievodca pri nakupovaní). Článok bol postavený okolo hlavného kľúčového slova. Na napísanie článkov som použil dve služby Textbrokers a Epic Writer. Epic writer sa mi zdá ako rýchlejšia a prehľadnejšia služba. Cena za článok sa pohybuje na úrovni 0,80 centov na 100 slov a sú hotové medzi 3-5 dní. Pre hlavný článok sa odporúča cca 1500-200 slov. Okrem toho nasledujú stránky: Privacy policy, Disclaimer (info pre zákazníka,že sa nachádza na affil stránke) a Contact. Niekde aj About us. Okrem toho by v základnej zostave mali byť aj review články, ku ktorým som sa ale ešte nedostal.

Nastavenie všetkého bolo najprácnejšou zložkou celého procesu, ale keďže som nastavoval 3 stránky naraz, tak som bol vďaka tomu celkom efektívny a za pár hodín to bolo hotové.

Nanešťastie som tým všetkým musel prejsť ešte raz. Prečo? No, ide o to, že účet do Amazon Affiliate by ste si mali otvoriť až vtedy, kedy máte všetko nachystané a web funguje. Ja som ale v začiatku postupoval celkom opačne, najprv som prihlásil v podstate nehotový web, kde nič nebolo. Samozrejme, že Amz to kontroluje a keď prišiel na môj web a zistil že tam nič nie je, tak moju prihlášku do programu stiahol, s tým, že keď bude na stránke viac obsahu, tak sa môžem znovu prihlásiť. Asi si viete predstaviť, ako sa mi skoro srdce zastavilo, keď som si uvedomil, že som zrovna investoval skoro 900USD (vysvetlím neskôr) do niečoho, čo mi asi neprinesie ani halier. Opäť som si potvrdil, že Amz je na jednej strane super biznis partner, kde môžete krásne zarobiť, ale na druhej strane, akonáhle sa mu  niečo nepáči, tak vás zareže ako divú sviňu. A ani pri tom brvou nemihne.

No, ale kedže som už mal 3 weby, kde bol publikovaný aj nejaký obsah a nielen eshop, tak som opäť stránky prihlásil, všade som zmenil id kódy, ktoré každý klik priraďujú k môjmu účtu. Zaujímavé tiež je, že sa to stalo presne v deň, ako som na jednej svojej stránnke urobil prvý predaj. To bolo veľmi povzbudzujúce, pretože som si mohol povedať, že systém funguje. Síce sa vzápätí celý zrútil, ale idea bola jasná. Návštevnosti som trochu pomohol cez jednoduchú kampaň cez Bing.

Kúpenie hotových stránok.

Ako so tiež spomínal minule, tak som bol pripravený kúpiť jednu až dve hotové affil stránky. Jednak aby som videl nejaký model, ako to má byť a aby som dostal do ruky niečo, čo bude naozaj zarábať. Nakoniec som sa rozhodol pre kúpenie dvoch stránok v rozličných cenových hladinách. Jedna ma stála 297 USD (doména+kompletne  zariadená stránka s cca 5500 slovami: 4 stránky, 5 článkov) a tá už je prepojená s mojím účtom a ready to go. Výrobu mi zabezpečila spoločnosť 200bucksites.com

Druhá bola drahšia, 599 USD s o niečom väčším obsahom a s dodacou dobou 30 dní. Takže ešte čakám kým mi ju doručia. Jej dodávateľ na svojej  stránke tvrdí, že stránka vie po nejakom čase  (3 mesiace) vygenerovať cca 500 USD mesačne. Som teda veľmi zvedavý, či to bude naozaj fungovať.

Pre obe domény som musel kúpiť taktiež aj hosting (pri druhej aj doménu), takže to sú ďalšie náklady (asi 120 eur,platba na 3 mesiace). Obe, na zakázku urobené stránky som sa rozhodol hostovať na Godaddy.co.uk, kde som už mal založený účet. Uvažoval som neskôr aj nad presunom na Websupport, to som však zavrhol,  kôli tomu, že keby som náhodou stránky v budúcnosti chce predať, tak sa ľahšie robí transfer práve z Godaddy, ktorý je pomerne známy v zahraničí.

Zmeškali ste ďalšie časti? Nájdete ich tu.

1.časť case study.

CASE STUDY: Amazon Affiliate-1.časť

CASE STUDY: Amazon Affiliate-1.časť

Začiatkom tohoto roka som mal za sebou takmer dvojročné obchodovanie s ebookmi na Amazone, takmer pol ročné obchodovanie na americkom Amazone s fyzickými produktami a niekoľko mesačné obchodovanie na anglickom Amazone, tiež s fyzickými produktami. Dalo by sa teda povedať, že som celkom úspešne využíval Amazon ako svoj vlastný strojček na peniaze. Celkovo je obchodovanie s Amazonom super, pretože máte naozaj silného partnera, ktorý sa v podstate stará o tú najkľúčovejšiu oblasť každého biznisu a to je predaj. A treba povedať, že mu to ide výnimočne dobre.

Ale na druhej strane je Amazon nemilosrdný a vie vám podraziť nohy, keď to najmenej čakáte. Od okamihu ako som sa toto dozvedel, tak som vedel, že budem musieť svoje zdroje príjmov diverzifikovať. Jednak mimo Amazon úplne, ideálne cez eshopovú platformu (to je určite v pláne tiež, ale neskôr, moje prvé pokusy s platformou Shopify sa skončili fiaskom), ale taktiež aj v rámci Amazonu. Pokiaľ viem, tak existuje asi 5 streamov (o ktorých viem), kde môžete zarábať s Amazonom

  • Kindle publishing. Vydávanie ebookov. Píšem o tom tu.
  • Amazon Seller. Fyzický predaj produktov.Píšem o tom tu.
  • Amazon Associatess/Affiliate. Propagovanie produktov Amazonu cez vašu webovú stránku.
  • Amazon Merch. Predaj vlastných tričiek s potlačov.
  • Amazon Vendor. Pre veľkých hráčov. Zásobujete samotný Amazon tovarom,

Prvé dva mám vyskúšané a overené. Tretí, tak o tom bude táto case study. Štvrtý, požiadal som o vstup do programu, zatial čakám už niekoľko mesiacov a nič. Piaty-no na to zatiaľ nemám kapacity a predpokladám, že by si vás Amazon musel vybrať.

Ale späť k našej case study a diferzifikácii príjmov. Takža začiatkom roka som sa dostal k info o Amazon Affiliate. Okolo affiliate chodím tak pomerne opatrne už nejakú dobu, ale bez úspechu, skôr som si len zbieral informáciei.

Amazon Affiliate ma niečím oslovil a tak som si povedal, že sa do toho pustím. Urobím web, popracujem na obsahu a uvidím (very simple idea).

Začiatok s Amazon affiliate programom

Založil som si affil účet na Amazone, čo ale nebola celkom šťastná vec, nakoľko od okamihu založenia účtu vám plynie 180 dňová lehota, kedy musíte niečo predať. Ak sa vám to nepodarí, tak účet zaniká. Dobrá správa je, že sa potom dá obnoviť (samozrejme, že sa mi to stalo:) Teraz by som odporúčal opačný postup. Nahodiť web a až potom požiadať o zaradenie do programu.

Z nejakého dôvodu som si vybral na tvorbu webu platformu Fresh Store Builder, ktorý sa špecializuje práve na tvorbu affil sites. Je to pomerne komplikovaný systém (na môj vkus), nad ktorým som strávil pomerne dosť času. Dajako sa mi asi po týždni podarilo nahodiť aj rozchodiť stránky zo základnou štruktúrou.

Nejakú dobu som to nechal ležať a keď už mi to stálo na stole asi mesiac nedorobené, tak som si najal chlapíka cez fiverr, ktorý mi to dokončil. Mal som teda funkčný affil shop.  S ktorým som ale nebol spokojný. Jeden zo základných nedostatkov tohoto systému je, že neumožňuje tvorbu blog page, tak ako som bol zvyknutý z wordpressu. Musel som vytvoriť samostatanú inštaláciu na stranka.com/blog aby som vobec mohol písať blog posty. Čiže to zas bolo funkčné, ale nepáčilo sa mi to. Tak som to nechal ležať ladom úplne.

Po asi 4 mesiacoch mi na účte pristálo 3,44 USD. Všetky príjmy z Amazonu si sledujem, a tak som tušil, že jediná oblasť ktorú nesledujem a odkiaľ by mi nejaké penaize mohli prísť (aj keď vysoko nepravdepodobne) je práve tento affil shop. A veruže tak aj bolo. Kukol som do svojho rozhrania a naozaj, niekto cez môj nepekný eshop nakúpil niečo na Amazone a ja som dostal za to províziu.

Úplne nečakané a prekvapujúce. Naozaj som  zarobil prvý dolár cez affiliate program. Vraví sa, že akonáhle na niečom zarobíte svoj prvý dolár, tak všetky ostatné už potom idú ľahšie, pretože viete ako ste zarobili ten prvý. Rozhodol som sa teda, že AF dáme ešte šancu a že urobím druhý pokus, ale tento krát poriadne.

Samozrejme, vôbec netuším, či sa mi nejaké peniaze podarí zarobiť alebo skôr prerobím. A kedže som na úplnom začiatku a v affile sa považujem  tiež takmer za úplného začiatočníka, tak som sa rozhodol, že svoj progres budem zaznamenávať cez túto case study. Z niekoľkých dôvodov:

  • chcem mať sám evidenciu konkrétnych krokov, ktoré budem robiť, do takej miery aby tieto kroky mohol ktokoľvek zopakovať
  • chcem mať materiál, z ktorého, v prípade úspechu,vytvorím ebook alebo videokurz, alebo workshop:)

Ciele pre program Amazon affiliate

Nechcem si dávať hneď na začiatku veľké ciele. Niektorí vravia, že by to tak práve malo byť, že by sa človek nemal obmedzovať. Ja sa však rád držím pri zemi a mám niekoľko levelov.

  • Príjem 10 USD za mesiac
  • Príjem 50 USD za mesiac
  • Príjem 100 USD za mesiac

Tieto ciele považujem z môjho pohľadu za realistické a dosiahnuteľné aj napriek tomu, že som úplný nováčik.

Ak by som mal ale snívať, tak môj celkový optimálny cieľ by bol mesačný čistý príjem 1500 USD. Je to taká tá psychologická hranica, ktorá vám dokáže celkom suplovať príjmy zo zamestnania. A veľmi optimisticky povedané, akonáhle to dosiahnete, tak môžete opustiť svoje zamestnanie. Inak, viem, že mnohí zarábajú podstatne viac, ale táto suma je teraz pre mňa príliš daleko. Kľúčové bude vytvoriť základné prvky systému, rozbehať jednu affil stránku, v prípade úspechu systém replikovať a škálovať.

Časové obdobie

Mám predstavu, že by som tomu chcel venovať max niekoľko hodín týždenne. Treba vziať v úvahu, že mám full time job, popri tom sa venujem ďalším podnikateľským aktivitám a samozrejme rodine, takže veľa času mi na to neostane. Ale opäť môže byť zaujímavé zistiť, či sa toto podnikanie dá robiť ako bokovka, pretože iné zdroje tvrdia že áno. Po dobe 6 mesiacoch by malo byť jasné, či z  toho nejaké peniaze budú, alebo nie.

Návratnosť

Na to sa mi veľmi ťažko odpovedá a bude to záležať od toho, koľko do toho vrazím. Problém je trochu v tom, že štandardne novo vytvorené affil sites generujú nejaký príjem minimálne po 3-4  mesiacoch, čo je čas ktorý stránka potrebuje aby ju Google zaindexoval a  aby sa začala objavovať vo vyhľadávaniach. Rátam teda s tým, že prvé 3 mesiace od spustenia stránky sa nebude diať nič a potom sa uvidí ako to pôjde.

Celkový rozpočet na Amazon Affiliate Sites

Ako sa vraví, keď chcete zarobiť peniaze musíte nejaké peniaze aj minúť. Môj rozpočet sa bude pohybovať niekde medzi 500-1000 EUR. Tak vysoký som si ho nastavil preto, pretože jedna z vecí, ktoré by som  chcel vyskúšať je zakúpenie buď už hotovej affil site, alebo vytvorenie na mieru a tu sa ceny pohybujú okolo 500 USD za hotovú stránku. Ďalšou veľkou položkou by mohla byť tvorba článkov na blog, pretože to nebudem písať ja ale zvažujem najatie si copywritera či už cez upwork.com alebo epicwriter.com.

Okrem toho som zakúpil špeciálny plugin EasyAzon, ktorý umožňuje import tovarových položiek z Amazonu priamo do rozhrania wordpressu. jeho cena bola 47 USD. Ak sa objavia ďalšie položky, ktoré bude treba kúpiť, tak ich spomeniem.

Ako dostať peniaze z vášho Amazon Affiliate účtu?

payoneer cardAby ste vôbec mohli príjmať peniaze za vami sprostredkované predaje, tak potrebujete mať US bankový účet. Na prvý pohľad takmer neprekonateľná prekážka, našťastie tu existuje pomerne jednoduché riešenie.

Musíte si založiť účet v banke Payoneer. Proces je veľmi jednoduchý a rýchly. Asi do týždňa vám príde domov debetná karta. Tú si treba aktivovať. Mne neprišiel s kartou PIN, alebo som si ho nikde nevšimol a tak som si ho musel zmeniť cez customer chat. Pripravte sa že budete na linke čakať aj pol hodinu. Ale PIN vám zmenia na počkanie. Ten PIN je dôsť dôležitý, lebo karta je jediný spôsob ako dostať peniaze z účtu. Len výber, alebo bezhotovostná platba, prípadne prevod na iný payoneer účet.

Predpríprava projektu

Pre predprípravu som ako nástroj použil Trello, ktoré mu tiež služi ako evidencia projektu. Vyzerá to asi takto.

trello amazon affil working board

Tam som si ukladal všetky zdroje, články, blogy, kurzy, ukážky stránok, ale predovšetkým case study, ktoré týmto povyšujem na edukačný nástroj číslo 1. Vďaka nim som sa toho totiž naučil najviac.

Aktuálny status k 5.9.2016

Aktuálne mám k dispozíci niekoľko voľných domén, ktoré by boli vhodné na začatie affil shopu. Na dvoch z nich boli zaparkové eshopy, ktoré boli pripravené na další rozvoj. Kedže tam nebol žiade pohyb, tak ich použijem pre affil shop. Obe domény spĺňajú niekoľko základných podmienok keď si vyberáte oblasť, kde bude váš affil shop operovať.

  • Musí sa jednať o kategóriu a produkt/produkty, ktoré má Amazon k dispozícii (máte čo ponúkať)
  • Musí sa jednať o produkty, ktoré sú drahšie, za minimum sa považuje 50 USD. Pamätajte, že budete dostávať províziu z každého predaného kusa. Ak teda predáte za 50 a z toho dostanete 4% tak je to iné, ako keď predáte za 10  a z toho dostanete 4%. Mimochodom čím viac ks mesačne predáte, tým viac sa vám navyšej percento z predaja. Časom sa tak pokojne môžete dostať až na 8%.

Tu chcem zabiť dve muchy jednou ranou a v prípade že by affil nefungoval tak viem presmerovať traffic na moje vlastné produkty, ktoré na Amz máme, čo bola vlastne pôvodná idea, prečo som tie domény kupoval.

Čo je potrebné urobiť

Takže mám dve domény, na ktorých je nahodený wordpress s pluginom woocommerce a pluginom EasyAzon. Máme teda dvoch pokusných králikov. Ja si vyberiem jedného.

Treba:

  • rozchodiť EasyAzon
  • importovať položky z Amazonu do affil shopu
  • Podľa kľúčových slov, okolo ktorých bude affil shop postavený zadať napísanie 5ks článkov k danej problematike+1 review produktu z danej kategórie…..
  • nahodiť zvyšné stránky ako napr. Privacy policy, Disclaimer, Contact, About us.

Pre dnešok je to všetko. Prihlasím sa takto o mesiac, možno aj skôr a popíšem kam som sa posunul.

Ak by ste mali nejaké otázky, tak ich kľudne položte tu alebo na moje fb page v komentároch pod článkom.

Ak máte dobrú radu, ktorou by ste chceli prispieť zelenáčovi,tak ňou určite nepohrdnem:)

Amazon: základné princípy podnikania na Amazone

Súčasným trendom je podnikania na Amazone. Máte fyzický produkt, ktorý doručíte do Amazonu a ten za vás vybaví všetko ostatné. Jednoduché? Na prvý pohľad áno. Ale keby to bolo tak jednoduché, tak by to asi robil každý. V tomto videu vám predstavím základnú ideu podnikania s fyzickými produktami na Amazone.

Ako zarobiť na internete? Mýtus alebo skutočnosť?

Internet je najväčšie trhovisko na svete. Bola by škoda to nevyužiť a niečo na tomto trhovisku nezarobiť. Nemusí to však byť jednoduché a aj na tomto trhovisku môžete natrafiť na podvodníkov a šmelinárov. Používajte zdravý rozum a zarábanie na internete sa stane možným. Vo video príspevku sa venujem základným formám podnikanie na internete.

 

Ako začať s podnikaním na internete?

Ako začať s podnikaním na internete?

digital productsPre začiatok jedno motto, ktoré sa viaže k našej téme:

„Nehovor, že nemôžeš, keď nechceš. Pretože prídu veľmi rýchlo dni, keď to bude oveľa horšie. Pre zmenu chcieť budeš, ale môcť už nie.“ Jan Werich

Prvým a veľmi dôležitým krokom je chuť pracovať a zlepšovať sa. Spĺňate toto kritérium? Ak áno, tak ste práve splnili prvý kľúčový bod vášho podnikania na internete. Ste ochotný obetovať svoj čas a venovať sa svojej práci naplno, najlepšie ako sa len dá? Ak je odpoveď kladná, môžete byť na seba hrdí.  Máte predstavu akým produktom chcete „dobiť svet“? Taktiež veľmi kľúčový bod.  Ak aj nemáte celkom jasno ako a čo budete robiť, ako to všetko funguje a nefunguje, bolo by dobré si nechať poradiť od odborníkov. Vždy je lepšie keď kráčate po ceste, po ktorej už niekto šiel. Zväčša je tento postup o niečo ľahší a jednoduchší, ako keď si celú cestu musíte prešľapávať sami.

V tomto je to pomerne jednoduché, pretože si môžete vybrať z pomerne širokej škály info produktov, ktoré nájdete v našom eshope. V súčastnosti je v ponuke celkovo 8 produktov a niektoré sú dokonca zdarma. Ponuka sa samozrejme bude časom rozširovať a budú pribúdať ďalšie a ďalšie info produkty, ktoré budú pokrývať rozličné spôsoby zarábania na internete.

Podnikanie na internete-základný mindset

Podnikanie na internete, resp. jeho prístup k nemu sa vyznačuje jednou výraznou slabinou, ktorá mení celkový postoj ľudí k nemu. Keď si sadnete za pc  a zapnete ho-koľko námahy a energie ste vydali? Dosť malo, však? Vydali ste istú námahu, ale nebolo to nič náročné, namáhavé, dokonca ste sa pri tom ani nazapotili. Je to zásadný rozdiel oproti manuálnej práci, keď idete napr. pokopať záhradu, alebo idete niečo v dome opraviť. Skrátka, všetko je akosi náročnejšie než zapnutie počítača. A táto skutočnosť potom mení celý postoj voči podnikaniu na internete. Akosi sa nám zdá, že to celé bude ľahké a jednoduché. A to nie je pravda. Ľahké je to v zmysle toho,že sa fyzicky nenamáhate. Ale-musíte rozmýšľať, skúmať metódy, postupy, techniky, modely. A to zas na druhej strane môže byť veľmi psychicky náročné, často frustrujúce a osamelé.

Je preto dobré, keď sa aj na podnikanie na internete pozeráte cez triezvu optiku. Už veľmi veľa internetových podnikateľov stroskotalo práve na tom, že sa nechalo oblbnúť iluzórnou ľahkosťou zarábania na internete. Dávajte si na tento nebezpečný postoj pozor a určite vám časom ušetrí mnoho sklamaní z nesprávneho odhadu.

Základným aspektom nastavenie mysle internetového podnikateľa je teda zdravá skepsa a kritické myslenie, ktoré sa nedá oblbnúť lákavou ľahkosťou a pozlátkou. Správny mindset je teda prvým  a kľúčovým bodom a podmienkou,keď chcete začať podnikať na internete.

Mimochodom, ak aj máte kritický mindset, tak to neznamená, že sa časom nedopracujte k svojmu vlastnému systému podnikania na internete, ktorý vám bude šliapať ako hodinky.

Práca na doma-to pravé orechové?

Pojem práca na doma má asi nejaký magický účinok. Vyznačuje sa istou dávkou neuveriteľnej príťažlivosti. Obsahuje v sebe predstavu nás samých ako v žiari ranného slnka, so šálkou horúcej kávy, zahalený len do flanelového županu, usadáme za svoj počítač a pár klikmi si zarobíme na náš chlieb každodenný.

Tak táto predstava môže byť na kilometre vzdialená od skutočnosti, hlavne na začiatku, kedy sa vo svete podnikania na internete len začínate orientovať. Ak sa len začínate obzerať, ktorým smerom by ste sa mohli vydať, tak sa do vašej pozornosti dostanú v princípe dve kategórie podnikateľských príležitostí.

  • Tá prvá vyzerá neuveriteľné lákavo. Je nablýskaná a ukričaná. Jej ponuka je bombastická, priam z ríše snov. Sľubuje zhodnotenie v rádovo desiatkách, niekedy až stovkách percent. Útočí na prvú signálnu cez super autá, krásne baby, luxusné dovolenky, drahé šperky. Má však problém so základnou ekonomikou, keď nevie celkom jasne určiť kde sa vlastne generuje zisk. Často krát operuje v šedej alebo vyloženej čiernej sfére ekonomiky a neraz sa pohybuje na hrane poctivosti. Ak niečo vyzerá príliš dobre aby to bola pravda, treba od toho dať ruky preč.
  • Tú druhú kategóriu by sme označili asi za chudobného príbuzného. Nie je veľmi nablýskaná ani veľmi ukričaná. Podobá sa skôr bežnému, dennno dennému chodeniu do roboty. Je to trochu nuda. Akonáhle zvládnete systém,tak sa to pre vás stáva rutinou. Nesľubuje závratné zisky. Sľubuje primeranú odmenu za dobre vykonanú prácu. Nič bombastické ani neuveriteľné. Proste priemer. A to sú ponuky, ktoré by vás mali zaujímať. Ak je výsledok neistý,vyžaduje si kopec tvrdej práce, tak to je niečo, čo by vás mohlo zaujímať

Aby bolo jasné, tieto kritériá sú veľmi povrchné a je možné, že sa občas stretnete s ponukou z kategórie číslo 1 bude to správna voľba. Netvrdím, že sa to nemôže stať, ale je to veľmi výnimočné.

Ako začať podnikať na internete?

Mindset a výber zo správnej kategórie nám uľahčia veľmi veľa následnej práce. Ak by som chcel byť veľmi konkrétny, asi by som postupoval nasledovne:

  1. Analýza mojich aktuálnych schopností a zdrojov. Je dobre vedieť  s čím môžem pracovať. Mám znalosti pc? A má vôbec doma pc? Viem sa pohybovať na internete? Ovládam aspoň základy angličtiny? Viem čo je wordpress? Nakupoval som na ebay, aliexpresse alebo amazone? Poznám existujúce platformy na zarábanie peňazí? Mám základnú ideu ako funguje obchod, nakupovanie, správanie zákazníka?Toto všetko budem potrebovať vedieť dopredu. Možno sa budem musieť veľmi veľa učiť. Prejsť akousi predprípravkou. A až keď to všetko zvládnem, tak mám aspoň malú šancu, že uspejem.
  2. Výber modelu podnikania. Tu si to bude vyžadovať trochu prieskumu, hľadania a skúmania.Stavím na osvedčené modely? Alebo skôr pôjdem po niečom, čo ešte nie je celom overené? Ponúkam veľmi stručný nástrel základných oblastí, v ktorých sa na internete točia peniaze.
    1. Affiliate marketing
    2. Amazon
    3. Ebay
    4. Predaj reklamného priestoru na blogu/webe
    5. Youtube
    6. Eshop
    7. Fiverr
    8. Jaspravim.sk
    9. Etsy.com
    10. Sashe.sk
    11. TVorba vlastného info produktu (audio, video, ebook)
    12. Koučing/mentoring/konzulting
    13. Webináre
    14. Retail alebo online arbitrage (často sa kombinuje s ebay/amazonom)
  3. Už len keď si prejdete len cez všetky tieto načastejšie a najznámejšie oblasti podnikania na internete, získate celkom solídnu predstavu o tom, kadiaľ by ste sa mohli uberať a ktorá cesta by vám mohla vyhovovať.
  4. Moje ďalšie odporúčanie je zamerať sa najprv na jednu oblasť. Získať znalosti a zarobiť prvý dolár alebo euro. Až potom sa pustite do ďalšej oblasti. Ak budete naozaj ťažký frajeri, tak sa vám časom podarí mať niekoľko zdrojov príjmu a budete môcť sami seba označiť za internetových podnikateľov.

 

Internet – ideálny priestor pre vaše podnikanie

Internet – ideálny priestor pre vaše podnikanie

iStock_000001267395XSmallInternet, miesto nekonečných možností, veľké množstvo informácií, všetko čo k nášmu životu potrebujeme. V súčasnej dobe na internete nájdeme úplne všetko. Na tom sa, myslím, všetci zhodneme. Ak sme viac či menej leniví a pohodlní, vieme si všetko zorganizovať priamo z pohodlia nášho domu. Či už len bežný nákup oblečenia je dnes výhodnejšie realizovať prostredníctvom internetu ako v kamennom obchode. Nekonečné množstvo sortimentu od výmyslu sveta. Veľkosti sú stanovené aj s príslušnými dĺžkami, čiže si všetko môžeme premerať a jednoducho a rýchlo objednať za výhodné ceny. Bežne sa stretneme s ľuďmi, ktorí si na rodinnú oslavu objednajú šaty z New Yorku, topánky z Paríža a do 3 týždňov im doma zazvoní kuriér s ich objednávkou.

To je čaro internetu. Samozrejme,  takto to nefunguje len s oblečením. Široké spektrum produktov z rôznych kútov sveta čaká na svojich majiteľov. Návštevnosť internetu je zo dňa na deň vyššia a vyššia. Rovnako sú  na tom aj služby. Jednoducho internet sa stáva jedným veľkým zamestnávateľom a zdrojom všetkého možného, ale aj nemožného. Ponúka príležitosť privyrobiť si a ak ste úspešnejší, tak aj slušne zarobiť.  Stačí len chcieť a vedieť ako na to. Ak však neviete ako začať a čo podniknúť pre to, aby ste boli úspešný, stačí sa spoľahnúť na rady skúsených (www.zarabajnainternete.sk)

Istotne sa k vám dostali aj také nedôverčivé ohlasy ohľadne internetu, kúpe a predaji … jednoducho všetko s tým spojené. Pokiaľ však ste čestní a chcete poskytnúť svojim zákazníkom len to najlepšie, nemusíte sa báť, že vás nebudú zákazníci oslovovať. Tak ako to je na dedine – reči typu: „jedna babka povedala“ sa veľmi rýchlo šíria. Ľudia si navzájom odporúčajú služby, s ktorými boli spokojní a takisto veľmi rýchlo posúvajú svoje negatívne skúsenosti. Existuje veľmi veľa fór, kde sa zákazníci o predajcoch a sprostredkovateľoch informujú.

Ako sme už veľmi veľa krát spomínali, internet je veľký a bola by škoda nevyužiť to, čo dokážete a nezarobiť na tom. Ak ste v niečom skutočne dobrý, prečo by ste nevyskúšali na tom zapracovať a predávať. Stačí vám len chuť a spomínaný „know-how“.

S chuťou to ostane na vás, ale čo sa týka know how, pevne verím,že si tu nájdete návody, postupy a odporúčania ako začať s podnikaním a zarábaním na internete.

Z každou z oblastí, ktorú tú nájdete, najčastejšie v podobne informačného produktu (video, audio, ebook) na eshope, mám osobné skúsenosti a to čo učím, tým som si aj sám prešiel. V žiadnom prípade si však nemienim nárokovať patent na rozum. Internet je tak dynamickým a premenlivým miestom, že čo dnes viete a prináša vám to peniaze, tak zajtra už nemusí fungovať a vy musíte prispôsobiť svoje smerovanie zmene, ktorá nastala.

Som presvedčený o tom ( a skúseností celej generácie internetových podnikateľov to dokazujú) ,že je možné aby si človek vytvoril plnohodnotné živobytie len vďaka internetu. A tento web je práve o sprevádzaní na tejto ceste.